Utazás: BusszalTúravezetők:Drahosné Zsike T.: 30/9557926
Drahos Mihály
Barna Béla

Indulás: 6.00 órakor a Derkovits Műv. Központ elől.

A túrák jellemzői:

Táv:28 kmSzintemelkedés:1170 m
16,5 km930 m
9 km420 m

Négy különleges és roppant látványos vulkáni hegyet mászunk meg a látnivalókban hihetetlenül gazdag Nógrád-Gömöri-bazaltvidék szlovákiai oldalán található Ajnácskő körül. Bazaltoszlopok, erdőrezervátumok, lávafolyások és kőtengerek kísérik kilátásokban is gazdag túrautunkat.

Körtúráinkat az egész vidék szimbólumának is tekinthető Ajnácskőn kezdjük, amely neves földrajztudósunk, Hunfalvy János szerint ott található, „hol a történelem a mesével összefolyik”.

A falut elhagyva felkapaszkodunk a Zaboda-kőre, – a hosszútúrázók ezután tesznek egy kitérőt a Szár-kő tetejére is – majd a Ragács felé vesszük az irányt, mielőtt visszatérnénk Ajnácskő településre.

Kategóriák: GyalogtúraTúra

2 hozzászólás

admin · 2023.10.16. –

VÁLTOZÁS: Indulás 11.04. reggel 6:00 óra
Kedves Túratársak!
Hétvégén megtörtént az Ajnácskő körüli vulkán túra bejárása Szlovákiában, az ott tapasztaltakról és látottakról a blogunkban tudtok tájékozódni (útleírás sok fotóval):
https://kettenazuton.hu/…/15/vulkan-tura-ajnacsko-korul/
Mivel a buszunk nem fog tudni felmenni a vár alá, ezért a túrák kiindulópontja a falu főtere lesz, és a terep sem túl könnyű a vulkáni kúpok közetmaradványai miatt, ezért beterveztünk egy harmadik túralehetőséget is a napra, hogy mindenki kedve szerint válogathasson. 🙂
Hosszútúra Barna Béla vezetésével: Ajnácskő – Ragács – Zaboda – Ajnácskői-vár – Tilic – Pohansky hrad (Pogány-vár) – Mónika -nyereg – Surice (Szőreg) – Sovi hrad ( Bagolyvár) – Ajnácskő.
Táv: kb. 28 km, szint: 1170 m
2. Közepes túra az általunk bejárt útvonalon: Ajnácskő – Ajnácskői vár – Zaboda-kő – Szár-kő – Ragács – Ajnácskő.
Táv: 16,5 km, szint: 930 m
3. Kistúra útvonala: Ajnácskő – Ajnácskői vár – Zaboda-kő – Ajnácskő.
Táv: 9 km, szint: 420 m
Nagyon szép a túrák útvonala, csodás kilátásokkal, vadregényes környezettel, és addigra szerintem az erdő fái is magukra öltik színes őszi ruhájukat.
Várjuk jelentkezésteket, van még kiadó hely a buszon.
Bokát fogó túrabakancs és TÚRABOT minden távon erősen ajánlott!
VÁLTOZÁS: Indulás 11.04. reggel 6:00 óra
— Zsike

admin · 2023.10.17. –

Nem a legnagyobb,messze nem a legmagasabb..de… ahogy akár a Dél-Bükk alig 4-500.méter magas csúcsainál is igaz,a kevesebb néha több ! A Cserovai-dombvidék, Ajnácskő-várával,és a környék természeti szépségeivel felfedezésre várnak ! 😀🤗
https://www.youtube.com/watch?v=n7vseCqvPDM
— Béla

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője